Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen. Deze pagina zal regelmatig worden aangevuld.
Wat is de hectaregrens voor subsidieaanvraag natuurbeheer?
De Stichting Certificering SNL verzorgt namens provincies de certificering op grond van de SVNL. Het subsidieproces wordt door provincies zelf uitgevoerd. Voor vragen over de subsidieaanvraag kunt u terecht bij uw provincie.
Voor aanvraag van de subsidie voor natuur- en landschapsbeheer op grond van de SVNL is het van belang dat u voldoet aan de hectaregrens die uw provincie stelt voor het in aanmerking komen voor subsidie. Natuurbeheerders moeten voor een minimaal aantal hectares SVNL subsidie aanvragen binnen de provincie om zelf rechtstreeks subsidie te kunnen aanvragen. De provincies bepalen zelf wat deze drempelwaarde is. Indien u individueel niet voldoet aan deze hectaregrens, kunt u zich samen met andere beheerders verenigen in een collectief of u aansluiten bij een bestaand collectief en via dit collectief de subsidie aanvraag indienen.
Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw provincie. Lees hier.
Deze hectaregrens staat los van het onderscheid dat voor certificering wordt gemaakt tussen de verschillende eisensets en de daar genoemde hectares.
Wanneer moet een bestaande certificaathouder een nieuw certificaat aanvragen?
Wanneer een bestaande certificaathouder een nieuw certificaat dient aan te vragen is afhankelijk van de vraag in welk jaar uw eerstvolgende nieuwe SVNL beschikking ingaat.
Het nieuwe certificaat dient namelijk te worden aangevraagd in het eerste nieuwe beheerjaar van de nieuwe subsidiebeschikking.
Er is sprake van een ruime overgangstermijn. Een bestaande certificaathouder kan de nieuwe subsidie bij de provincie aanvragen op basis van het bestaande certificaat. Naast het feit dat u het gehele eerste beheerjaar van de nieuwe subsidiebeschikking de tijd heeft voor het aanvragen van een nieuw certificaat, heeft u vanaf het moment dan u uw aanvraag voor het nieuwe certificaat heeft ingediend nog drie jaar de tijd om over het nieuwe certificaat te gaan beschikken. Dit is door provincies bepaald in artikel 1.8a van de SVNL.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het oude Programma van Eisen (2016) en het Programma van Eisen 2023?
Het grootste verschil tussen het oude Programma van Eisen en het Programma van Eisen 2023 is dat er eerst 2 eisensets werden gebruikt en in het Programma van Eisen 2023 wordt gewerkt met 4 eisensets. In het oude Programma van Eisen werd alleen onderscheid gemaakt tussen agrarische collectieven en certificaten voor natuurbeheer. De certificaten voor natuurbeheer zijn in het Programma van Eisen 2023 uitgesplitst in drie afzonderlijke certificaten en daarmee toegespitst op de specifieke doelgroep.
De eisensets in het Programma van Eisen 2023 zijn:
- Agrarische collectieven
- Natuurcollectieven met groepscertificaat
- Beheerders met een individueel certificaat > 200 hectare
- Beheerders met een individueel certificaat < 200 hectare
Per categorie worden hieronder de belangrijkste wijzigingen toegelicht.
Daarnaast zijn bij elke eisenset eisen en toelichting verhelderd.
Agrarische collectieven
Deze eisenset is grotendeels gelijk gebleven aan de eisen genoemd in het oude Programma van Eisen. De belangrijkste wijzigingen voor deze categorie zijn:
- Eis 1f: Wijzigingen in het Kwaliteitshandboek moeten zichtbaar worden bijgehouden
- Eis 1g: Het vier ogen principe bij financiële transacties is explicieter gemaakt
- Eis 2a en b: Verduidelijkt is dat de administratie zowel op papier als digitaal kan worden gevoerd
- Eis 3a: De noodzakelijke gegevens van de deelnemer waarover een collectief dient te beschikken zijn beperkter dan voorheen
- De terminologie is aangepast op het nieuwe GLB
Natuurcollectieven met groepscertificaat
Deze eisenset is van toepassing op natuurcollectieven die zich certificeren. Natuurcollectieven beschikking over een eigen groepscertificaat zodat de leden van het collectief niet hoeven te beschikken over een individueel certificaat. De eisen voor deze categorie zijn in het Programma van Eisen 2023 specifiek gericht op deze vorm van certificering en voor zover mogelijk gelijk gebracht aan de eisen voor de agrarische collectieven. Daardoor zijn de eisen op een groot aantal punten uitgebreid ten opzichte van het oude Programma van Eisen. Daarnaast is bij elke eis een toelichting toegevoegd, waarin wordt aangegeven hoe de eis geïnterpreteerd en ingevuld kan worden.
De uitbreiding van de eisen heeft betrekking op de wijze waarop het collectief is ingericht, de administratie heeft georganiseerd en contracten afsluit met deelnemers. Daarbij zijn eisen toegevoegd over de wijze waarop de controle is georganiseerd, sancties worden opgelegd en betalingen worden verricht.
Verdere wijzigingen in de eisen voor deze categorie zijn:
- Eis 1g: Wijzigingen in het Kwaliteitshandboek moeten zichtbaar worden bijgehouden
- Eis 2: Er wordt verduidelijkt dat de administratie zowel op papier als digitaal kan worden gevoerd
- De eisen voor monitoring zijn aangescherpt en verhelderd
Beheerders met een individueel certificaat > 200 hectare
De eisen voor deze categorie zijn grotendeels gelijk gebleven aan de eisen voor natuurbeheer in het oude Programma van Eisen.
De belangrijkste wijzigingen voor deze categorie zijn:
- Eis -1 A: Wijzigingen in het Kwaliteitshandboek moeten zichtbaar worden bijgehouden
- Eis 0c: De bevoegdheden binnen de organisatie van de beheerder met betrekking tot SNL subsidies en certificering moet op functieniveau worden beschreven
- Eis 3: De eisen voor monitoring zijn aangescherpt en verhelderd
- Eis 4: De evaluatie van het uitgevoerde beheer is gekoppeld aan de beheerdoelstelling en de frequentie hiervan moet passend zijn bij het beheertype en het gebied
- Het onderdeel SKNL uit het oude Programma van Eisen werd door provincies niet meer gebruikt en is in het Programma van Eisen 2023 daarom niet langer opgenomen
Beheerders met een individueel certificaat < 200 hectare
Deze eisen voor de beheerders met een individueel certificaat die voor minder dan 200 hectare een SNL-subsidie aanvragen blijven ongewijzigd. Wel is een toelichting op deze eisen toegevoegd, waarin wordt verhelderd hoe de eis geïnterpreteerd moet worden.
Bij ons agrarisch collectief is onlangs nog een audit uitgevoerd door de Stichting. Daarbij is besloten tot behoud van ons certificaat en is het certificaat verlengd tot en met 2025. Is het dan desondanks nodig dat een nieuw certificaat wordt aangevraagd?
Uw huidige certificaat is gebaseerd op het oude Programma van Eisen 2016 en is geldig voor uw huidige subsidie.
Indien u vanaf het beheerjaar 2023 in aanmerking wilt komen voor een nieuwe subsidiebeschikking, dient u een nieuw certificaat 2023 aan te vragen. Provincies hebben namelijk een nieuw Programma van Eisen 2023 vastgesteld, welke van toepassing is op alle nieuwe subsidieaanvragen vanaf het beheerjaar 2023. Vanaf het beheerjaar 2023 is elk agrarisch collectief, natuurcollectief of elke individuele beheerder met > 200 hectare die in aanmerking wil komen voor een nieuwe subsidiebeschikking, verplicht om het nieuwe certificaat 2023 aan te vragen.
Voor de aanvraag van het nieuwe certificaat en het verkrijgen van een certificaat hebben provincies een overgangsregeling opgesteld. Zie daarvoor de veel gestelde vraag: Wanneer moet een bestaande certificaathouder een nieuw certificaat aanvragen?