Wie zijn we

Wie zijn we

De Stichting Certificering

De Stichting Certificering SNL is als onafhankelijk orgaan op 6 april 2011 opgericht door de 12 provincies en verzorgt conform haar statuten de certificering voor alle natuurbeheerders. De stichting is gemandateerd om certificaten te verstrekken en in te trekken en audits uit te voeren. De Stichting Certificering SNL is statutair gevestigd bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) te Den Haag en is gehuisvest op het kantoor van BIJ12 in Utrecht. BIJ12 is de werkorganisatie van het IPO.

Taken en bevoegdheden van de stichting:

De stichting heeft 4 taken en bijbehorende bevoegdheden:
1. Het verlenen en intrekken van certificaten natuurbeheer en agrarisch natuurbeheer;
2. Het uitvoeren van audits;
3. Het gevraagd en ongevraagd adviseren van provincies over beleid en uitvoering van certificering;
4. Het geven van voorlichting over het certificerings- en auditproces.

De stichting voert deze werkzaamheden uit voor SNL-subsidiegerechtigden, dus beheerders/eigenaren die in aanmerking komen voor SNL-subsidie.

Op verzoek van provincies kunnen de taken van de stichting worden uitgebreid.

De bevoegdheden, uitgangspunten en werkwijze voor de activiteiten van de stichting zijn vastgelegd in:
- Subsidie Verordening Natuur en Landschap 2016 (SVNL2016);
- Besluit mandaat en machtiging aan de Stichting Certificering SNL;
- Uitvoeringsregeling Stichting Certificering SNL;
- Statuten van de Stichting Certificering SNL.

Het door de provincies opgestelde Programma van Eisen voor certificering vormt voor de stichting het toetsingskader bij de certificering en het uitvoeren van audits. Vanaf januari 2023 gaat het nieuwe Programma van Eisen 2023 gelden.

Het bestuur

De heer ir. M.A. (Michiel) Rijsberman
Voorzitter

Michiel Rijsberman heeft integraal waterbeheer gestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft. Na 20 jaar in verschillende functies in het waterbeheer

Lees verder

gewerkt te hebben, was hij van 2015-2023 Gedeputeerde bij de Provincie Flevoland, waar hij onder meer het initiatief genomen heeft voor de oprichting van Nationaal Park Nieuw Land, verantwoordelijk was voor het beleid m.b.t. de Oostvaardersplassen en lid was van de stuurgroep voor de aanleg van de Marker Wadden.

Ook waren Europese Zaken en Kunst & Cultuur belangrijke onderdelen van zijn portefeuille. Naast zijn werk voor de provincie heeft hij een aantal bestuurlijke functies vervuld, onder meer als voorzitter van de Samenwerkende Nationale Parken en als vice-voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s. Momenteel is hij ook voorzitter van de Raad van Toezicht van theater/filmhuis De Lieve Vrouw in Amersfoort, voorzitter van de Raad van Toezicht van De Nieuwe Bibliotheek in Almere en bestuurslid van Theatergezelschap BonteHond, ook in Almere.

Michiel is ere-voorzitter van Nationaal Park Nieuw Land.

De heer drs. T.F. (Tjebbe) de Boer

De heer drs. T.F. (Tjebbe) de Boer
Bestuurslid

Tjebbe de Boer heeft biologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na zijn studie heeft hij gewerkt bij TNO in Delft en vervolgens bij verschillende

Lees verder

onderdelen van het Ministerie van LNV.

In de jaren ’80 heeft hij bij de toenmalige Dienst Beheer Landbouwgronden aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van het agrarisch natuurbeheer in Nederland. Vervolgens is hij werkzaam geweest als Hoofd Beheer Landbouwgronden in de provincie Gelderland, in diverse beleidsfuncties binnen het Ministerie van LNV en in diverse managementfuncties bij de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Hier was hij verantwoordelijk voor de uitvoering van de taken van de DLG op het gebied van het (agrarisch) natuurbeheer. Daarnaast was hij betrokken bij een breed scala aan gebiedsprojecten, de vorming van het stelsel voor Natuur en Landschap (SNL) en de bestuurlijke decentralisatie van het natuurbeleid. Na de opheffing van de DLG is hij als programmamanager werkzaam geweest bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Na zijn pensionering heeft Tjebbe 3 jaar gewerkt als beoordelaar / auditor voor de Stichting Certificering SNL. Daarnaast is hij lid van de door provincies ingestelde Adviescommissie Groenblauwe Diensten, plv. lid van het Algemeen Bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en lid van de Ledenraad van Natuurmonumenten.

De heer ir. A.J.M. (Fred) Wouters
Bestuurslid

Fred Wouters heeft na zijn studie tropische bosbouw in Wageningen enkele jaren in zowel zeer regenrijke als in droge tropische landen gewerkt aan bosbeheer,

Lees verder

erosiebestrijding en plattelandsontwikkeling.

In 1985 keerde hij terug in Nederland en was vervolgens werkzaam bij Staatsbosbeheer (8 jaar), Plantenziektenkundige Dienst (PD 3 jaar), Ministerie van LNV, directie Wetenschap en kennis (3 jaar), de Dienst Landelijk Gebied (DLG 8 jaar) en Vogelbescherming Nederland (15 jaar).

Rode draad in zijn werk is de combinatie van leiding geven aan mensen en zaken in het groene domein. Van projectleider van een groot project met 900 man lokaal personeel onder moeilijke omstandigheden in de tropen, afdelingshoofd en plv. directeur in het ministerie van LNV en DLG, tot en met directeur van een NGO (niet gouvernementele organisatie) die zich inzet voor de bescherming van inheemse vogels en hun leefgebieden: Vogelbescherming. Zijn meest inspirerende ervaringen liggen op het terrein van de afwegingen bij investeringen in bos en natuur(ontwikkeling), verzelfstandigingen van uitvoerende overheidsdiensten als SBB en PD, het groene onderwijs en onderzoek, het mede vorm geven en uitvoeren van de aanleg van de EHS/NNN (Ecologische Hoofdstructuur/ Natuurnetwerk Nederland) en tot slot het beschermen van vogels die geen grenzen kennen en daarmee internationaal een erg uitdagende opdracht. Cruciaal hierbij is zijn visie dat duurzaam behoud en ontwikkeling van natuur altijd integraal onderdeel moet zijn van de oplossingen van ruimtelijke en sociaaleconomische vraagstukken van mensen. Dat betekent bijna altijd puzzelen, tot en met hard onderhandelen in een complex krachtenveld.

Deze ervaringen sluiten nauw aan bij Fred’s rol in het bestuur van deze stichting. Bij certificering komt het er wat hem betreft op aan om niet alleen te toetsen of “we waar voor ons geld krijgen” als maatschappij voor de uit te keren subsidie. Zijn motivatie is om te bereiken dat de subsidiegerechtigden daarbij ervaren dat het proces van certificering en de naleving en uitvoering van de maatregelen, hen trots maken op de resultaten. En daarmee intrinsiek gemotiveerd zijn en blijven om de natuur te blijven koesteren op een kwalitatief hoog niveau.

De heer W.J. ( Walter) Kooy
Plaatsvervangend bestuurslid

Walter Kooy heeft bestuursrecht gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens en na zijn studie heeft hij gewerkt voor en bij zowel gemeenten, provincies,

Lees verder

uitvoerenden diensten,  ministeries  en NGO’s. Variërend van onder andere adjunct-secretaris van recreatieschappen, afdelingshoofd bij SBB, plv. hfd. Zeescheepvaart bij  Verkeer en waterstaat, directeur-secretaris van de Raad voor het landelijk gebied, hoofd Natuurbeleid bij LNV, directeur Nationaal Landschap Laag Holland, directeur Nationaal Groenfonds, directeur van BoerenNatuur en voorzitter van de maatschappelijke adviesraad van SBB regio Utrecht. Op dit moment is hij  onder andere actief als fractievoorzitter in het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en  voorzitter van de Branchevereniging van Natuurbegraafplaatsen.

Kwalitatief goed natuurbeheer is voor hem niet alleen een morele verplichting van de diersoort mens richting de rest van de natuurlijke omgeving. Het is vooral ook een essentiële voorwaarde voor ons voortbestaan, die we alleen kunnen  invullen in samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven, agrarische sector en NGO’s . En uiteraard met steun van de bewoners van ons land , die met hun leefpatroon grote invloed hebben op het behoud van onze natuurlijke omgeving.

De samenleving stelt via het belastingsysteem middelen beschikbaar om een goed natuurbeheer te bevorderen, zowel richting de natuurbeheerders als de groeiende aantallen agrarische ondernemers die met agrarisch natuurbeheer de biodiversiteit in ons land helpen in stand te houden. Hierin is nog een stevige groei te verwachten, en het is erg belangrijk dat de besteding door de ( agrarische) natuurbeheerders van de overheidsmiddelen doelmatig en transparant is. Maar ook dat overheden kosteneffectief kunnen beoordelen of dat het geval is, zonder dat dit de ( agrarische ) natuurbeheerders onnodig veel tijd kost en bureaucratische ergernis oplevert.

Certificering blijkt daar een heel effectief middel voor te zijn. Walter Kooy zet zich graag in om die certificering nog verder te professionaliseren,  en als dat actueel wordt ook breder in te zetten om de kwaliteit van het natuurbeheer te bevorderen. 

De werkorganisatie

De secretaris-directeur heeft de dagelijkse leiding over de organisatie en wordt administratief en inhoudelijk ondersteund door twee medewerkers. Het secretariaat is bereikbaar via CertificeringSNL@bij12.nl

drs. ing. M. (Monique) Bollen
secretaris-directeur
monique.bollen@bij12.nl
085 486 22 22

S. (Stijn) Harms
Adviseur Kwaliteit
stijn.harms@bij12.nl
085 486 22 22

mr. R.T. (Reina) Wietzes
adviseur
CertificeringSNL@bij12.nl
085 486 22 22

R. (Renate) van Tricht
projectondersteuner
CertificeringSNL@bij12.nl
085 486 22 22

Daarnaast heeft de stichting een team van ca. 10 externe onafhankelijk deskundigen. Dit zijn de certificeerders en auditoren, die de kwaliteitshandboeken beoordelen, de audits uitvoeren en het bestuur adviseren.

Certificaat voor kwaliteitsmanagement

Sedert 2019 is de Stichting Certificering SNL ISO 9001 gecertificeerd. De ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie. Hiermee is de stichting gekwalificeerd voor het verlenen van certificaten (agrarisch) natuurbeheer, het uitvoeren van audits en het adviseren van provincies over beleid en uitvoering van certificering binnen het SNL-subsidiestelsel.

Om de hoge kwaliteitsstandaard van haar werkzaamheden te waarborgen wordt de audit jaarlijks herhaald. Belangrijk ijkpunt daarbij is dat de stichting met de omgeving en belanghebbenden continue in dialoog blijft om het kwaliteitsbeleid en de dienstverlening te verbeteren.